В bTV получихме сигнал от майка на първокласник от Кюстендил, която се оплаква от нововъведената учебна програма в училището. В Шесто основно училище децата учат по цял ден, което според недоволната майка не е съобразено с крехката им възраст и ги уморява. Наш екип отиде в училището и провери как се обучават децата от първи до четвърти клас.

Според неподписаното писмо на недоволната майка, в Шесто основно училище в Кюстендил 7- годишните деца имат по 10 часа и на практика свършват училище чак към четири следобед. Майката нарича детето си първокласник- работник и пита как Министерството на образованието е разрешило такава програма. Отиваме в училището във времето, когато децата свършват занятия.

Марияна Григорова е баба на първокласничка. Казва, че е доволна от въведената целодневна форма на обучение.

"Не са 10 часа, другото е отдих ето сега ще ги пусне в 15.30 часа, ако е хубаво времето ще ги пусне навън, после им чете, ако не е хубаво времето", разказа Марияна Григорова.

Оказва се, че това е първото българско училище, въвело целодневна форма на обучение. Една такава бъдеща практика е залегнала в приоритетите на новия образователен министър.

"Изненадан съм, че някой е недоволен от това, че детето му е в училище и заедно с връстниците си, и срещу 1 левче на ден, получава топла храна и абсолютно всичко. Това, което със сигурност тази майка е пропуснала да сподели, че от 1200 деца от 1 до 4 клас, 780 са записани, а от страни има 500 деца, които не са в тази форма, така че абсолютно всеки доброволно записва детето си в каквато форма прецени на обучение", заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

В учебната програма освен задължителните часове децата посещават часове по танци, аеробика или карате.