Обстановката е нормална след започналия в повечето части на страната обилен снеговалеж. Това съобщиха за bTV от "Гражданска защита".

Няма селища без ток, вода и телефон. Досега няма подадени сигнали за възникнали сериозни проблеми. Пътищата са проходими при зимни условия.

Дъжд вали в районите на Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пловдив и Бургас. Над останалата част от страната вали сняг. Най-дебела е снежната покривка край Видин - около 30 сантиметра.

В София тя е около 10 сантиметра. В столицата започна обработката на всички улици с масов градски транспорт. В някои райони движението е затруднено, образували са се колони от автомобили.

В някои райони на София и страната движението е затруднено от снега, който продължава да вали.   Движението им в крайградските райони на Столична община е нормално за зимни условия.

Тролейбусите по линия номер 6 в ж.к. "Люлин" се движат по маршрута на тролейбусна линия 7, поради проблеми, създадени от зимната обстановка по трасето им. Като цяло движението в ж.к."Люлин" в момента е при тежки зимни условия.

Тролейбусите по линия номер 2, поради невъзможност да преодолеят наклона на ул."Тодор Каблешков" са със съкратен маршрут до кв."Борово". Проблеми има и в движението на тролейбусна линия 5, заради тесен и недобре почистен участък на бул."Андрей Сахаров".

Поради невъзможност да достигне до крайната си спирка заради снега, маршрутът на автобусна линия 26 е съкратен до ж.п. гарата в град Нови Искър.

Трамваите се движат със закъснение, поради трафикът и падналия сняг.

Няма затруднения при работата на летището в София, съобщиха за БТА от аеропорта. Пистите на летището в столицата са почистени.

Много бавно се осъществява движението между Перник и София, съобщи началникът на КАТ - Перник, Румен Димитров. По данни на диспечерите от пернишката автогара разстоянието се изминава за около два часа. Според информация на "Гражданска защита" има паднало дърво на главен път Е-79 в района на
с.Драгичево.

Движението в региона се осъществява при зимни условия, няма нереализирани курсове, твърдят от най-голямата транспортна фирма в региона "Пътнически превози". В някои села в Трънско снежната покривка е достигнала 25 см. Пътищата се почистват, увери кметът на граничната община Станислав Николов. Няма селища в областта без ток и вода. 

Тази сутрин републиканските пътища в Русенска област са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Русе.

За тежкотоварните автомобили движението по път Русе-Бяла се осъществява с вериги. Пътните настилки са частично заснежени, почистват се и се обработват с пясък. Вали сняг. Температурата е в интервала -9 до -7 градуса. Видимостта е нормална. През изминалото денонощие са работили 39 машини. Използван е 265
куб.м осолен пясък.

По-трудно е положението по русенските улици. Градският транспорт се движи, но със закъснения. 

В Добричка област 24  машини почистват  натрупания сняг по основни  артерии от републиканската пътна мрежа, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Техниката работи по пътищата от  Добрич към Варна, към курорта "Албена", към Балчик и други селища. Няма затворени отсечки, допълват от управлението.

Около 4-5 сантиметра е натрупаната снежна покривка, информират от Областния съвет по сигурност. Няма данни за селища, останали без електрически ток и вода

Между 10-15 сантиметра е снежната покривка в Силистренско и навсякъде вали обилен сняг, показва справка от Областното пътно управление. На места има частични навявания. Работят 25 почистващи машини по главните пътища.

От автогарата в Силистра са тръгнали автобуси за съседни области. Пристигнал е и влакът от столицата.

Поради обилния снеговалеж обстановката се усложнява и от Областното пътно управление предупреждават да не се предприемат пътувания, ако не са спешни или наложителни. Край село Стрелково микробус е влязъл в крайпътната канавка и ще бъде изтеглен с тежка верижна машина, съобщиха от Областния информационен център.

Не работят учебните заведения в Ситовската, Дуловската и Алфатарската община на Силистренска област.

Няма селища с прекъснати телефонни връзки, без електричество и водоснабдяване. 

Над 30 машини на фирмите за пътно поддържане от Видин и Белоградчик работят за почистване на пътищата от сняг, съобщи дежурният в областно пътно управление Видин. Снежната покривка във Видин, Белоградчик и Грамада е 23 сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. Измерената температура във Видин тази сутрин е минус 4 градуса.

Всички пътища от републиканската пътна мрежа във Видинско са проходими при зимни условия, а където е необходимо и опесъчени, информират от областно пътно управление. Няма населени места без ток и вода в областта, съобщи Християн Кирилов, говорител на "Гражданска защита" Видин.

В област Благоевград на много места също вече вали сняг. Снежната покривка вече започва да се задържа върху пътното платно в района на прохода Предел. Засега всички пътища в Благоевградска област са проходими и няма въведени ограничения за движение, допълниха от ОД на МВР. 

Снощи, 18 декември, беше затворен за движение на тежкотоварни автомобили единствено пътят Русе - Бяла. От пътна полиция призовават да се шофира с повишено внимание, тъй като снежната покривка се увеличава, а на места могат да възникнат и поледици.

Повече за времето вижте тук