Шансовете за постигане на конкретни резултати на конференцията  за климатичните промени в Копенхаген, два дни преди края й, се оценяват като слаби. Датската полиция арестува стотици активисти на борбата с глобалното затопляне, които манифестират край мястото на срещата. Подробности по темата дава Антоанета Николова.

Основни протагонисти като Съединените Щати и Китай не подават сигнали за промяна в  позицията си, която да доведе до конкретно споразумение, гарантиращо постигането на целта - намаляване на температурата с 2 градуса по Целзий, която само страните от Европейския Съюз се ангажираха да постигнат с конкретни средства. Евросъюзът внася над 7 млрд. евро във фонда за подпомагане на развиващите се страни за намаляване на вредните емисии. Тези страни засега не поемат ангажименти. Пекин и Вашингтон предлагат обвързващи споразумения да се потърсят на нова климатична конференция догодина.

Такова отлагане обрича срещата тук на провал. Ако Копенхаген приключи само с документ на  добра воля, остава с намерение, а не с постижение. Напрежението се разпали и навън, където групи еколози манифестират за оказване на натиск при постигане на решение. Все пак за преговори остават 24 часа  и то с присъствието на държавните глави на над 120 страни. Тази вечер в Копенхаген пристига премиерът Бойко Борисов, а утре се очаква Барак Обама.