Столична община наложи 100 хиляди лева глоба на фирмата, която стопанисва старата мелница в квартал "Захарна фабрика". Проверка на общината показва, че сградата не се охранява, което е предпоставка за непрестанни набези.

Припомняме ви, при срутване на 19 ноември там загинаха двама души, отишли да крадат желязо. Комплексът е и паметник на културата с национално значение. Но проверка на културното министерство установи, че сградата е в крайно лошо състояние и съществува реална опасност да се срути. Случаят следи Петър Станчев.

Пред очите на архитекти и юристи от Министерство на културата група цигани днес необезпокоявано рушеше фабриката. Циганите дори заплашиха екипа ни и хвърлиха по нас тухли и греди. На мястото пристигна полиция, която обаче не успя да залови наглите нарушители.

Случаят "Захарна фабрика" е показателен, но далеч не е единствен. Какво става при други подобни случаи също в България. Има ли наказани, осъдени. Успява ли държавата да наложи волята си за спасяването на историческите паметници.

Преди три години друга сграда, паметник на културата, се срутва в центъра на София. Жертва стават две невинни момичета.

Три години по-късно осъдени и наказани няма. Дали Захарната фабрика ще сподели същата съдба, ни предстои да видим.