Новата книга на Иво Сиромахов разказва за общото между политиците и фолкпевиците и задава въпросите "Защо българският елит е сбирщина от тъпаци?" И "Какъв е смисълът от т.нар. "светски живот"?". Отговорът идва още със заглавието – "Няма смисъл".

"Книгата съдържа текстове писани и провокирани от светския елит в България, който наистина е сбирщина от тежки тъпаци, които не знам защо се наричат "елит". Думата "елит" означава избран. От кого е избран Евгени Минчев? Може би от "Съюза на заднопаркиращите ватмани", обясни Иво Сиромахов в предаването "Тази сутрин" и допълни:

"В България ние наричаме нещата с имена, които те не заслужават да носят. Не може елитът на една държава да бъдат педерастите и проститутките. Това е обидно за всички нас. В същото време виждаш хора, които са като пров. Азарян, който си отиде онзи ден, като Радичков да умират в мизерия и самота. Това е много сериозен проблем. Аз го гледам откъм ироничната му страна, но ако се замислим всъщност е много тревожно."

В книгата на ексцентричния автор можете да откриете "ръководство" за четене на интервю с политик, което предлага "превод" на най-популярните клишета, които сме свикнали да чуваме от родните политици. Ако се чудите например какво има предвид някой политик, казвайки "Получихме ясни гаранции от европейките ни партньори", Иво Сиромахов предлага, че това означава "Хората от ЕС казаха нещо, но как да ги разберем, като не говорим английски."

Според Сиромахов класиката "Някой трябва да поеме политическата отговорност" трябва да се чете "Крайно време е тия некадърници от ръководството на моята партия да отстъпят поста си на някой по способен, като мен" и т.н.

Оказва се, че освен прилики с политическия живот, българският поп фолк има и "философско-естетически" аспекти. Например в текста на песента на Радо Шишарката "Забравени бикини".

Книгата обещава забавление, и то на гърба на доста сериозни проблеми от нашето ежедневие. Иво Сиромахов обяснява това така: "Към сериозните проблеми има два подхода - единият е да се ядосваш и да си съсипеш живота, другият е да им се смееш. И аз се ядосвам, но смятам, че чувството за хумор ти дава възможност и да се съхраниш."