Световната среща на върха в Копенхаген за климата ще отдели в атмосферата общо 40 500 тона въглероден двуокис, изчисли ООН. Глобалните лидери, които пътуват с частни самолети и са отседнали в петзвездни хотели, няма да дадат кой знае какъв личен пример в опазването на околната среда, особено, ако не успеят да постигнат споразумение за съкращаване на емисиите на парникови газове.

Точно обратното, те ще бъдат запомнени с голямата следа от въглероден двуокис, която ще оставят след себе си. 90 процента от над 40-те хиляди тона въглероден двуокис, които ще бъдат отделени в атмосферата през 12-те дни на конференцията, ще дойдат от самолетни полети. Останалата една десета ще се пада на изхвърлените от делегатите боклуци и потребената от тях електроенергия.

Повечето от лидерите пристигат в Копенхаген със самолет, като малка част от тях пътуват с редовни граждански полети. Една шепа европейски представители, сред които министрите на околната среда на Холандия и Швейцария, показаха "екологично" мислене, като се придвижиха до датската столица с влак.

В Копенхаген днес неправителствени организации организират поход, който е предвидено да завърши пред "Бела център" с т.нар. "Събрание на народа". Очаква се акцията "Да си върнем властта" да бъде подкрепена вътре в самия конгресен център от представители на неправителствени организации и от делегати, най-вече от развиващи се страни. Вчера в града бяха арестувани нови 30 протестиращи. С тях общият брой на задържаните от началото на конференцията е почти 1600 души.