В Копенхаген гражданският натиск нараства реципрочно на обезпокоителната тенденция за насилствените действия на полицията срещу участници в уличните шествия и акции по време на срещата на върха на ООН за промените в климата, съобщиха от Коалиция за климата - България.

Набиращото скорост и глобална подкрепа гражданско движение цели да въздейства върху политическите лидери на 192 държави да подпишат обвързващо споразумение и да предприемат спешни и реални мерки за намаляване на въглеродните емисии.

От началото на конференцията в Копенхаген обаче датската полиция налага всякакви мерки да осуети мирните демонстрации, твърдят от Коалицията.

"Действията се описват като превантивни, но в действителност излизат от рамките на превантивния контрол и могат да бъдат окачествени единствено като репресивни с цел да заглушат гласа на хората по най-важния проблем в света днес при създаващия се безпрецедентен глобален консенсус", пише в писмото, което Коалиция за климата - България изпрати до медиите.

От Коалицията твърдят, че полицията в Дания си служи с непредизвикани агресивни "тактики": "арестуват се хора още по време на легалното шествие без проявена агресия и провокации; полицията отнема разрешителното на вече разрешени протести в последния момент без предупреждение."

Броят на арестуваните от началото на демонстрациите досега надхвърля 1500 души, информираха българските в Копенхаген. В допълнение на това ООН отне акредитациите на повечето представители на неправителствените организации, които имаха право да присъстват като наблюдатели на обсъжданията, и въведе много строг пропускателен режим.

Днес в Копенхаген предстои голяма демонстрация под надслов Reclaim Power (Да си върнем властта). Към нея се очаква да се присъединят и представители на официалните делегации на някои латиноамерикански и африкански държави.

Реакция ще има и в България в сряда от 9.30 ч. на редовното гражданско присъствие на "Граждани за Рила" пред Министерски съвет.