Гражданска група "Граждани за Рила" ще застане пореден път пред Министерския съвет на 16 декември 2009 г. (сряда) от 9.30 ч. преди заседанието на правителството. Природозащитниците се събират "в знак на своя продължителен и постоянен протест срещу нехайството на българската държава при спазването на европейското екологичното законодателство", пише в писмото, което организацията изпрати до медиите.

"Докато текат две наказателни процедури срещу България заради нарушенията в Рила, секачите на планината над Паничище, разширяващи пистата покрай спорния лифт до 7-те езера, още не са известни, институциите не се сещат на кого му е притрябвала писта до лифта, а гражданите недоумяват как и докога държавата ще ги има за глупави!", пише още в писмото на "гражданите за Рила".

Протестът пред Министерски съвет ще мине под надслова на конференцията за климата в Копенхаген, както и под мотото – "Има ли място за нови ски курорти в България в конфликт с природата, при липсата на достатъчно сняг и затоплящ се климат".

Миналата седмица гражданите бяха приети в лична среща от Министъра на финансите Симеон Дянков и го запознаха с казуса с "незаконното изграждане на ски инфраструктура над Паничище в Национален парк "Рила" от фирмата "Рила спорт" АД, притежавана на 99% от офшорна компания с неясен произход на капитала."

Министър Дянков пое ангажимент лично да се запознае със случая, както и да запознае премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът изиска да се запознае детайлно с цялата налична документация по случаите с лифта от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера" и прилежащите към него незаконно изсечени ски писти.

"Поради големите количества вода, необходима за изкуствен сняг и нуждата от енергия за изпомпване на вода и за машините, които произвеждат снега, както и големите количества енергия за задвижване на лифтове, функциониране на сгради (хотели, ресторанти, магазинчета) и голямото количество гориво, което се изразходва за придвижване на гостите до и в курорта, ски курортите имат голям "принос" за промените в климата, и са също така силно уязвими от тях", обясняват природозащитниците.