Гигантският айсберг край Австралия се разпадна на стотици парчета, плувайки на север, съобщи АФП.

Айсбергът B18B беше с размери 19 на 8 километра - по-голям от Хонконг, когато беше засечен на около 1700 километра южно от Австралия на 9 декември. Оттогава той се смали, но пак беше внушителен с площта си от 115 кв. км два пъти колкото Манхатън.

Сега от айсберга се чупят множество парчета с дължина до 7 км. Те са разпръснати на площ по-голяма от 1000 км, каза австралийският гласиолог Нийл Йънг.

Учените предполагат, че айсбергът се е откъснал от шелфовия ледник Рос, чиято обща площ е 487 000 квадратни километра (вижте видео материала от 9 декември). Първоначалната площ на отчупеното парче е била около 400 квадратни километра, но по-късно то се е раздробило на няколко по-малки. За да стигне толкова на север, на айсберга са му били необходими около 10 години, са изчислили специалистите.

Специалистите изтъкват, че събитието е много рядко. През последните години спътникови данни не са регистрирали подобно нещо. Няма записи за подобни айсберги и в корабните дневници на плавателните съдове от началото на миналия век насам. Оттук учените заключават, че може би става дума за извънредно рядко събитие, което става приблизително по един път на 100 години.