Ледниковата покривка в Гренландия се топи с тревожни темпове през проследните няколко години, се казва в доклад на Арктическия съвет, цитиран от Франс прес.

Докладът, озаглавен "Ледниковата покривка в Гренландия в един променящ се климат", включва резултати от неотдавнашни изследвания. Той бе дебатиран от учени в Копенхаген и трябва да бъде представен на световната среща на върха в датската столица по проблемите на климата.   

Става въпрос за сигнал за тревога, свързан с Гренландия, която се затопля 2 пъти по-бързо в сравнение с останалата част от планетата, заяви главната авторка на доклада, проф. Дорте Дал-Йенсен от института "Нилс Бор" към университета на Копенхаген.  Изненадващо и тревожно е, че блокове лед се откъсват от ледената шапка с толкова бързи  темпове и се превръщат в айсберги в морето - ледената шапка всяка година е губила средно 50 милиарда гигатона лед между 1995 и 2000 г., при 160 милиарда гигатона годишно между 2003 и 2006 г. Това топене се равнява на доставка на 64 литра вода на жител на планетата за година. То се изразява в покачване на океанското ниво с половин милиметър годишно, допълни тя.

За ледниковата покривка, която съставлява над 80 на сто от площта на Гренландия, десетилетия наред бе характерно, че количеството стопен лед е компенсирано от същото количество лед, образуван вследствие на снеговалежи. Неотдавнашни изследвания обаче показват значими промени. Ледената шапка е загубила от площта си от началото на 90-те години на миналия век вследствие на глобалното затопляне. Ледникът Якобшавн е отстъпил  с 15 км през последните 8 години. Според повечето сегашни модели топенето на ледниковата покривка ще допринесе за покачване на световното морско ниво с 5-10 см през 2100 г. и дори с 20 см в случай, че  са налице екстремни климатични промени, отбеляза проф. Дал-Йенсен.

Климатичните промени са свързани непосредствено с лова и риболова на ескимосите най-вече от изолираните селища.

Според Робърт Корел от центъра "Хайнц" във Вашингтон климатичните промени в Гренландия са забележими с просто око. Топенето на ледниците се ускорява с драматични темпове, а това е трагично, защото глобалното затопляне има последствия върху гренландското общество и останалата част от света, поясни той.