Пътните настилки в голямата част от страната са мокри, а по високите и усойни места, заледени и заснежени, съобщават от МВР.

Частични заледявания има през проходите "Петрохан", в планинските райони на област Сливен и районите на Самоков, Гюешево, Стражата (Кюстендил), пътя Дупница-Самоков.

По високите места и проходите има снежна покривка с дебелина от 5 до 10 см. До 150 м е намалена видимостта заради мъгла в Родопите.

Опасност от падащи камъни има в прохода "Троян-Кърнаре", област Смолян, Искърското и Кресненското дефиле и по пътищата София - Самоков, Асеновград - Смолян, Югово - Лъки, Кричим - Девин, Мездра - Ботевград, в района на Мечи дол и района на Козница.

Забранява се преминаването на автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан", "Троян-Кърнаре" и пътя Батак-Доспат. Всички МПС да се движат с вериги през проходите, предупреждават от КАТ.

Поради заледяване на републикански път 1-7 край с. Козарево, община Тунджа, ТИР е препречил движението през нощта, което е довело до струпването на тежкотоварни камиони и автобуси. Пътят се разчиства и опесъчава, а превозните средства се изтеглят с верижни машини.

В Ямболска област са затворени пътищата между селата Каменец, Поляна, Стефан Караджово и град Болярово. Трудно проходим е участъкът между Иречеково, Недялско и Войника. Останалите пътища са проходими при зимни условия.

Преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан" е забранено, каза за БТА дежурният в областното пътно управление. На места има заледени участъци, които се опесъчават. Снежната покривка на прохода е 25 см, а температурата на въздуха - минус 8 градуса. Духа слаб северен вятър.

В отсечката от село Бързия до "Петрохан" са паднали две големи дървета, които временно са блокирали движението. Екипи на "Гражданска защита" са ги отстранили и движението е възстановено.

В Монтанско заледени пътни участъци има и в районите на Берковица и Чипровци. Няма селища без ток, вода и телефони, допълни дежурният.

Вече са отворени за движения пътните отсечки Петолъчката – Карнобат, Русе-Търново и Добрич-Балчик, които бяха затворени вчера, 12 декември.   

От Национална агенция "Пътна инфраструктура" напомнят, че е забранено движението на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проходите Дюлнски, Ришки и Троян – Кърнаре и в отсечката Котел-Омуртаг. Останалите автомобили трябва задължително да са с вериги.