Преди няколко седмици на електронната поща на bTV пристигна писмо, което призоваваше "Да спасим операта в Пловдив!" За да разкаже повече за проблемите и от какво точно трябва да бъде спасена операта, в студиото на "Тази сутрин" гостува директорът на Оперно-филхармонично дружество - Пловдив Калуди Калудов.

Първият проблем е със сградата. Няма сграда, в която да се играе опера. "Имаме една сграда, която е филхармония - много приятно акустично, но не е идеалното, което би се желало да имаме. В тази зала ние трябва да правим както симфонични концерти така и опера. Опера не можем да направим, защото тя не е пригодена да се сложат декори, да има осветление и затова аз практикувам с концертни изпълнения на различни заглавия. На нашата сцена минаха "Тоска", "Риголето", "Любовен елексир" и т.н.", обясни Калудов. 

В работата на дружеството се включват и производството на костюми и декори. Най-слабо обзаведеното техническо звено са ателиетата, в които няма място къде да бъдат направени и изрисувани декорите.

"От нас се иска духовна храна, която да закърми българския народ с красотата на неговия собствен дух. Имаме претенции, че сме страна, където е роден Орфей, имам претенции, дето се казва, сме потомци на тракийците, ние сме велика нация с повече от 1300-годишна история. За да постигнем всичко това, което искаме да постигнем, ние наистина трябва да се напънем, да погледнем към себе си, да почнем от себе си, да изграждаме себе си и по този начин да стигнем до това, което искаме да произведем и да го подаряваме на нашия слушател", смята Калуди Калудов.

Дружеството има нужда от средства, за да направи доста подобрения. Калуди Калудов казва, че има толкова много неща, които могат да бъдат направени, за които дори не иска да мечате "освен ако нашите благотворителни концерти, на които обръщам особено внимание напоследък, не ни помогнат да ги купим сами."

"За шест концерта, успяхме да купим гладачна машина и три шивашки машини и шивашкото ателие е вече обзаведено. Имаме още пари, които спечели оркестъра. Тези пари ще отидат за инструменти за оркестъра."

До края на годината Оперно-филхармонично дружество – Пловдив има още концерти, на които кани всички пловдивчани и гости на града. В сайта на ОФД - Пловдив са описани подробностите за представленията. За улеснение на всички, които биха посетили някой от концертите на дружеството, закупуването на билети вече е възможно и по електронен път. Освен това в различни сайтове ОФД е заложило "кукички" или "малки задачки", които ако зрителите успеят да решат, ще успеят да си спечелят безплатен билет за някой от концертите.

Съвсем скоро ще станат ясни всички дати за оперния фестивал, който ОФД – Пловдив подготвя от 24 май до 5 юли. Стремежът на Калуди Калудов е да успее да организира минимум 33 представления и 3 - 4 концерта в рамките на фестивала.