Това става със заповед на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба. Според земеделския министър, заповедта ще провокира фантазията на производителите в търсене на нови имена. Не всичко, познато до този момент като кисело мляко например, ще може да се казва така.
„След 18-и да го кръстят растителен шейк”, каза министър Найденов и допълни: „Кашкавалът ще го кръстят растителен деликатес или палмов деликатес (...) Сиренето - не знам. Някаква бяла сладост – растителна”
Министърът обясни, че заповедта забранява и подвеждащата информация на етикетите като например - крава на продукт от растителни мазнини. Регламентира се и влагането на сухо мляко в млечните продукти - до 20% в киселото мляко, до 25% в кашкавала и до 35% в сиренето.
„От общо 240 предприятия, мисля, че 60 работят с влагане на растителна мазнина”, заяви д-р Йордан Войнов, директор на НВМС.
В момента продуктите, съдържащи растителни мазнини, независимо че са обявени като млечни, задължително трябва да са отделени от останалите.
Министърът обясни, че се подготвя и наредба за колбасите, която да регламентира съдържанието на соя.
