Кашкавалът, сиренето и млякото с растителни мазнини вече ще се носят други имена в магазина.След 18 юни продуктите, които съдържат растителни мазнини, вече няма да могат да се наричат млечни.

Това става със заповед на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба. Според земеделския министър, заповедта ще провокира фантазията на производителите в търсене на нови имена. Не всичко, познато до този момент като кисело мляко например, ще може да се казва така.

„След 18-и да го кръстят растителен шейк”, каза министър Найденов и допълни: „Кашкавалът ще го кръстят растителен деликатес или палмов деликатес (...) Сиренето -  не знам. Някаква бяла сладост – растителна”

Министърът обясни, че заповедта забранява и подвеждащата информация на етикетите като например - крава на продукт от растителни мазнини. Регламентира се и влагането на сухо мляко в млечните продукти - до 20% в киселото мляко, до 25% в кашкавала и до 35% в сиренето.

„От общо 240 предприятия, мисля, че 60 работят с влагане на растителна мазнина”, заяви д-р Йордан Войнов, директор на НВМС.

В момента продуктите, съдържащи растителни мазнини, независимо че са обявени като млечни, задължително трябва да са отделени от останалите.

Министърът обясни, че се подготвя и наредба за колбасите, която да регламентира съдържанието на соя.