Премиерът Бойко Борисов подкрепи главния прокурор по отношение на кръга от дела, с които да се занимава специализираният съд. Пред депутатите в Народното събрание Велчев посочи вчера, че пред този съд трябва застават хора, свързани с тежката организирана престъпност, участници в организирани групи за убийства, отвличания, наркотрафик, пране на пари. В същото време, според Велчев, магистратите от специализирания съд на този етап не трябва да се занимават депутати и магистрати, както и с представители на изпълнителната власт.

Няма основание да считаме, че българският съд няма да се произнесе независимо по дадено дело, без значение дали става въпрос за министър, премиер или депутат. Така премиерът Борисов обясни в кулоарите на парламента защо застава зад предложението на главния прокурор. Той добави, че най-голямото наказание за един политик дори не е самата присъда. Фактът да отидеш в съда, да ти повдигнат обвинение е достатъчен като наказание, посочи Бойко Борисов. Това вече се отразявало негативно върху имиджа, професията на съответния обвиняем. "Тежката организирана престъпност - убийства, грабежи, изнасилвания, особено, когато е в рецидив,  трябва да отиде  в специализирания съд, където съдиите, прокурорите, сградите, ако щете, да бъдат по друг начин охранявани", коментира министър-председателят.  

Подкрепям Велчев и това е моето убеждение, заяви той. И още веднъж наблегна, че дали един министър, депутат, кмет ще го съди съд, или един специализиран съд в случая, за него е едно и също - отнася се до финансови престъпления." Ако вкараме и това в специализирания съд, според мен, веднага ще го опорочим, защото би могло да се ползва за политическо разчистване на сметки, ако някога някой надделее във Висшия съдебен съвет, разясни Бойко Борисов.

Той даде за пример сегашния Висш съдебен съвет, в който доминира тройната коалиция. Това би могло да се ползва за политически поръчки, смята премиерът.  И добави, че целта на ГЕРБ е тежкият криминален контингент, неговите босове  да влязат за дълго и бързо в затвора. "В противен случай виждате какви тежки заболявания, колко лечение изисква всичко това и ние плащаме за него като държава и данъкоплатци. Така  ще се съкрати процедурата", коментира Бойко Борисов.

Според министър-председателя ставката за ДДС в туризма ще бъде 9%, но първо експертите трябвало да приключат с консултациите. Най-вероятно новият размер на налога щял да бъде въведен след края на този туристически сезон, както искат туроператорите. За няколко месеца не е редно да им объркваме бизнеса, но иначе това е изгодно за всички, които ходят на море сами, смята министър-председателят.

Борисов съобщи още, че председателят на НСИ Мариана Коцева е поела ангажимент всички виновни за скандала с преброяването да бъдат освободени. Оставката й е на бюрото ми и, ако не се справи с ангажимента, ще бъде освободена, категоричен беше премиерът.