Ценното на соята е високото съдържание на протеин. Тя се слага под формата на соев изолат и соев гранулат. Това са суровини, които са от внос, постъпват на митницата, след което постъпват в нашите български производства на колбаси и се влагат в колбасите. Повече соя се влага в малотрайните колбаси и по-малко в сухите.
Тъй като соята е вносна, трябва да се внимава с нея. Основно трябва да следим дали е модифицирана. Ако не е модифицирана, тя е абсолютно безвредна, дори полезна
Една част соя смесена с три части вода дава каша, която хем тежи на грамаж, хем придава и обем.
Соята е единственият източник на растителен протеин, който съдържа всичките незаменими за човека аминокиселини. Но щом изискването към стандарта „Стара планина” е да се прави само от месо, соята няма място там, независимо колко полезна е сама по себе си.