
Празните до преди дни хотели и механи очакват оборот именно по празниците. Целта на проверките е да се установи съхраняват ли се правилно продуктите от животински произход.
"Проверява се съответно вътре самата система за самоконтрол, тоест чеклистове или дневници за отчитане на температурата в хладилните съоръжения, съответно правилно ли се приемат храните, следи ли се за срока, как се съхраняват, как се приготвят и как се предлага всичко на консуматора", заяви Мария Чилева, от ДВСК-Благоевград.
Проверката за управителя на едно от заведенията идва точно когато в него влиза голяма група гръцки туристи. В кухнята кипи усилена работа.
Инспекторите проверяват съдържанието на хладилните съоръжения. Там всеки фризер има надпис с описание на съдържащото се в него. Има и уреди за измерване на температурата. Проверява се всеки замразен плик.
В заведението има и дневник за самоконтрол. Изрядното му състояние буди известно съмнение.
"Предупреден не бях, просто принципите на работа в нашата фирма са такива, изключително много се държи на чистотата, на съхранението на продуктите и на издаването на качествена, и наистина вкусна продукция", каза управителят на клуба Димитър Изов.
Проверката продължава в един от най-големите хотели в курорта. Изненадващо в навечерието на 8 декември вратите му са заключени, а работещите край него обясняват, че хотелът не работи.
В Банско има 107 хотела, почти половината от които са от типа „семейни”. Част от тях са затворени заради кризата. Според ветеринарните инспектори обаче много от обектите не работят в момента именно заради проверките.