У нас продажбата на лекарства без рецепта по интернет или по каталог ще бъде разрешена с поправка в Закона за защита на потребителите. Фармацевти алармират, че ще ни залее вълна от фалшиви медикаменти, лекарства с изтекъл срок на годност и съмнителен състав.

Продажбата на лекарства и хранителни добавки в глобалната мрежа е забранена. Дори от дрогерия може да си купите само хранителна добавка и лекарство без рецепта и то от медицинско лице.

Едни от най-широко разпространените обезболяващи се продават без рецепта. Това, което не знаем за тях е че, че ако имаме алергия към едното е много вероятно да имаме и към другото. Според фармацевтите е под въпрос как една интернет аптека съхранява лекарствата си, колко отдавна и откъде са купени. Дори сега на пазара масово се произвеждат фалшиви аналози.

„Една фактура за лекарства, която идва от лицензиран склад към аптека - имате наименованието, даден й е сертификата, с който е разрешен за отпускане”, обяснява Антон Вълев – председател на Националната аптечна камара.

Фармацевтите предричат, че заедно с лекарствата без рецепта ще минават и всякакви други.

„Лекарствата отдавна е казано, че не са обикновени стоки. Те са необикновени стоки. И както имате изключително строг режим за продажба на оръжие или специален режим за продажба на радиоизотопи, то трябва да има и строга регулация и за продажба на лекарства”, смята Антон Вълев.

Поправката е задължителна и се изисква от Съда на Европейските общности, който преценява, че се нарушава принципът на свободно движение на стоките, ако се забранява продажбата на медикаменти, които могат да бъдат продавани от аптеките без да е необходима рецепта и без да е необходимо лекарско предписание”, обяснява Цвета Караилиева от „Техническа хармонизация за потребителите" в МИЕТ.

От Агенцията по лекарствата казаха за bTV, че вероятно вече съществуващите аптеки ще доставят и лекарстава по интернет. Иначе контролът в мрежата би бил почти невъзможен.За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!