ГЕРБ ще оттегли законопроекта за БАН и ще подготви нов закон, предвиждащ настоятелство на академията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с парламентарната комисия по образование, на която присъстват министрите на образованието и на финансите - Сергей Игнатов и Симеон Дянков, и ръководството на БАН.

Не искам да разпарчетосаме БАН, категоричен беше министър-председателят, като изрази надежда, че ще бъде внесен един чист законопроект.

В настоятелството на БАН могат да влязат например седем, девет или единадесет души, посочи премиерът. По думите му, двама от тях може да са министрите на образованието и на финансите, а останалите представители да бъдат от парламента, от бизнеса, както и бившият и настоящият председател на БАН.

Депутатите от парламентарната комисия от Коалиция за България, от Синята коалиция и от ДПС, подготвили другите три законопроекта за промени в Закона за БАН, заявиха, че също ще ги оттеглят, за да се подготви нов общ закон.

Първи март 2011 г. е реален срок за сформиране на настоятелство на БАН, остава да се приеме идеята да има контрол от парламента върху дейността на БАН, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Трябва да има публичен надзор, когато се харчат публични средства, но е важен и външният поглед върху дейността на академията БАН, посочи министър Игнатов.

По думите му настоятелството на БАН не трябва да заседава всяка седмица, а два пъти в годината. Стратегията за научните изследвания, която се подготвя, ще посочи кои институти ще се финансират приоритетно. Когато бюджетът не достига, академичната общност може да отиде при председателя на настоятелството, за да го убеди да намери още пари за дадена дейност, посочи Игнатов.