Замисляли ли сте се каква е разликата между Сатаната и Луцифер? Разлика наистина има и я пише в "Апокрифната история на света".

"Апокрифната история на света" не е художествен роман. Това е енциклопедия за окултните учения от древни времена до наши дни.

Специално за предаването "Тази сутрин" писателят Румен Леонидов разказа подробности за книгата.

"Авторът Джонатан Блек, който е дългогодишен издател на подобна литература, в един момент се ядосва, сяда и събира цялото това духовно познание от времето на древния Вавилон и Египет до наши дни", обясни Леонидов.

Джонатан Блек показва историята на света, само че видяна в апокрифни текстове, изображения и митове.

Първите 4 глави в тази книга проследяват как се е зародил живота на земята. Откъде е дошъл и всички преходи на това съзнание. По-нататък книгата разказва за живота на редица прочути личности от историята, митовете и легендите. Кара ни и да се замислим за неща, които иначе никога не биха ни направили впечатление - че Сатаната и Луцифер не са един и същ персонаж например.

"Сатаната е злото, тъмното, а Луцифер е изкушението. Луцифер в Библията е по-скоро човек на зората, който се движи по границите на светлината и който е изкушение. Не Дяволът е виновен за грехопадението, Луцифер подмамва към повече еротичност, към повече любов, към по-материалното”, уточнява Леонидов.

Въпросите изникват един след друг: Възможно ли е смъртта да е безкрайна, щом животът не е вечен? Какво става с душата ни след като напусне този свят? Кое е наистина по-важното - материалното или духовното?

Изглежда Румен Леонидов има отговор на посления въпрос: "Това е чудото, силата на духа, който побеждава материята. Същото е и с подвига на Христос. Ако приемем, че е безсмъртен и че е възкръснал, легендата, смисъла на това е, че духът ти е винаги водещ, съзнанието е винаги водещо и след това е материята, след това са подробностите, тенекиите, които ние наричаме леки коли."