„Пожелавам на правителството да поеме максимално бързо по пътя към Луната, защото това е в интерес на българските граждани”, така лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира изказване на премиера, че ако имал 3 милиарда излишък, щял да асфалтира пътя до спътника на нашата планета.

„Не знам дали ще стигнат до Луната, но тук, в България, не показват особена полза в тази тежка криза, която се плаща като сметка от всеки един българин”, заяви още бившият министър-председател.

Той подчерта, че неговият кабинет първо е събрал въпросния излишък, а след това го е похарчил в полза на обществото. Така например, пенсионерите получили около 345 милиона лева.

Друга част от средствата пък били похарчени за предсрочно погасяване на българския дълг, за закупуване на нова болнична апаратура, „които и днес министър-председателят продължава да открива от свое име”, каза още Станишев.

„Искам да обещая, че ако той събере 8,2 милиарда фискален резерв, тогава ние ще асфалтираме Млечния път, за да могат да се разхождат свободно хората от днешното управление”, пошегува се той.

И добави, че не може да не коментира „още една лъжа на министър Плевнелиев, който тези дни заяви доста нагло, че са спестили средства от АМ „Люлин”. Станишев припомни, че по договор за строителството й са били предвидени 137 милиона евро плюс допълнителни разходи в размер на 13 милиона. Изпълнителят обаче подал 38 иска за увеличаване на средствата, пет от които са били признати. Това повишило крайната цена с около 14 милиона.

„По време на управлението на г-н Борисов и Плевнелиев, се оказва натиск върху инженера, който само преди няколко месеца е приел 14 милиона евро, за да приеме много по-високи стойности от близо 200 милиона евро”, обясни Станишев и добави, че това позволило „да се изиграе политическият театър - как поевтинява от 200 милиона до 185 милиона евро”.

„Правителството нямаше дори куража да поеме отговорност за тази откровена далавера, защото вкараха това оскъпяване в Народното събрание, което бе „узаконено” от парламентарната група на ГЕРБ”, коментира още червеният лидер.

Впоследствие, с решение на Министерския съвет, били дадени още 6 милиона евро за изграждането на съоръжението. Ето защо общата му стойност възлизала на 190 милиона евро, завърши социалистът.