Един от най-споменаваните министри от сегашния кабинет е името на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Преди него поста заемаше Пламен Орешарски, който сега е депутат от "Коалиция за България".

Загуба ли е липсата на дебат преди приемането на бюджета?

"Щях да се изкажа за бюджета, ако беше станал дебат. Но дебат не стана. Това е загуба за всички, защото управляващите не биха могли да се хвалят с отсъствие на дебат, а опозицията пропусна възможност. Мисля, че на второто четене вече ще има дебат”, каза бившият министър на финансите в студиото на "Тази сутрин". Според него Бюджет 2010 е доста свит.

"Знаете ли, на мен не ми се нрави много тази кулинария, за кюфтаци, пици. Мисля, че това засенчва истинския дебат. Зад ефектни външни фрази действително се крие един доста семпъл бюджет, семпъл в няколко направления. Като започнем чисто количествено, този бюджет е доста свит като приходи, а оттук и
като разходи", каза Орешарски.
   
Коя е голямата лъжа за бюджета?
    
За лошото финансово състояние, в което е останала държавата. С 8 милиарда резерв, най-висок в цялата ни история. С най-ниския правителствен дълг за последните 25 години. Равнището на дълга е сравнимо със средата на 80-те години, когато започна да се натрупва. Това някак си не прави чест на никого, каза Орешарски. По думите му към средата на годината разходите, които са направени до този момент, са 42 процента от всички годишни разходи.

Много трудно се дебатира бюджет, който се изменя в движение

Малко преди първото четене ние си мислехме, че знаем основните параметри. А това бяха балансиран бюджет, ако изключим разходите по еврофондовете, ако ги включим и тях, дефицит от 0.7 от брутния вътрешен продукт, не е фатално, разбира се. Другите страни имат далеч по-големи дефицити. И с този малък дефицит ние пак ще бъдем между водещите страни в евросъюза. Но днес вече не е това бюджетът. В последния момент се измъкнаха някакви 450 милиона за здравеопазване, много е хубаво това, но всъщност това променя картината на дефицита”, каза бившият финансов министър. Той посочи, че промяна ще има и след повишението на акциза за алкохола, което беше решено вчера.

"Предполагам, че до второто четене ще има още промени. Не е фатално промените. Те в края на краищата, затова е проектобюджет, за да може да се променя. Но когато, струва ми се, че предварително се обявяват основните параметри на бюджет и започва дебат по тези параметри, внезапни промени в ключови параметри - приходна част, дефицит, както видяхте. Всъщност 450 милиона са 0.7 от брутния вътрешен продукт. Сега, колко е дефицитът - 0.7 или 1.4? Нямам отговор на този въпрос. Не ги виждам никъде записани тези 450 милиона за Здравеопазване", каза Орешарски. По повод помощите за майките, той каза, че когато се е видяло, че темата е обществено чувствителна, е взет обратен ход.

Как се пише бюджет?

Министърът спуска рамката и я възлага на експертите да я облекат в инструменти, цифри, политики. Когато има проблеми или не е спусната ясно рамката, тогава се получават технически грешки. Ставало е и в миналото. Но мисля, че в този бюджет има доста такива грешки, каза Орешарски.

Той посочи за пример парите за здравеопазването - 450 милиона, които също явно били техническа грешка, защото в последния момент отнякъде се извадиха.

Технически грешки, според Орешарски, вероятно са станали и при акцизите. Ние виждаме, че първоначално имаше анонс, че ще се увеличава акцизът на алкохола, след това, че няма да се увеличава. В крайна сметка се увеличи.

Една несигурност лъха още от рамката на бюджета

И дано не съм прав, но така, както върви до този момент, аз мисля, че и в хода на изпълнението на този бюджет постоянно ще има промени, което не е хубаво. Създава обща среда на несигурност във фискалната политика.”, каза Орешарски.

Следващата година също ще бъде трудна. Трудна почти колкото тази от гледна точка на трудна предвидимост от ефектите на външната криза. Има лъч светлина, разбира се. Икономиките на стара Европа се възстановяват.

Кога ще излезем от кризата?
 
Според мен през второто полугодие на тази година минахме през дъното, ако мога да се изразя образно. И би следвало оттук бавно, с бавни стъпки, не искам излишен оптимизъм да внасям, с бавни стъпки трябва икономиката ни да се възстановява. А за следващата година аз съм по оптимист, отколкото виждаме цифрите в рамката. Не мисля, че брутният вътрешен продукт ще остане на това ниско равнище, 63 и половина милиарда лева, колкото е сложен в рамката за края на 2009 година. Оттук ми се струва, че приходите са подценени, каза бившият финансов министър.