Докато епидемиолозите успокояват, че грипната епидемия утихва, лекари от Варненско предупреждават за рязко увеличение на заболеваемостта от морбили. Във Варненска област са регистрирани 32 случая на болни от морбили. Осем от тях са деца и посещават едно и също училище в село Игнатиево. Децата са на възраст от 9 до 13 години и всички са били имунизирани срещу заболяването.
 
"Предполагам, че заради по-интензивен контакт с източници на морбили в един момент се оказва, че защитните им сили са недостатъчни", признава д-р Светла Станева от РИОКОЗ-Варна.

Морбили е вид дребна шарка. Заболяването протича с висока температура, обриви по тялото и често води до усложнения. В България първата имунизация срещу морбили се прави на 13 месечна възраст, а втората на 12 години.

"Останалите деца, контактни с тези ученици, също са имунизирани. Но предвид риска и за тях, тази имунизация на 13-месечна възраст да се окаже недостатъчна, ние планираме допълнителна извънредна имунизация за тях", каза д-р Станева.

В училището в село Игнатиево има много отсъстващи деца.

"За деня отсъстват над 100 деца, което означава, че вероятно има такава нагласа сред родителите да задържат децата в къщи от страх, от евентуално заразяване и усложняване на епидемиологичната обстановка", смята директорката на училище "Св.Св.Кирил и Методий", Маргарита Калчева.
 
От РИОКОЗ вече са осигурили допълнителни количества ваксина за децата в село Игнатиево. Обмисля се вариант да се направи една допълнителна кампания за реимунизация на населението срещу морбили до 30 годишна възраст.