В навечерието на 24-ти май беше подновена дискусията за обявяването на деня на светите братя Кирил и Методий, за национален празник на България. Този път дискусията тече във Фейсбук.

Инициативата тръгна от интелектуалци в Шумен, но вече я подкрепят бизнесмени, журналисти и общественици от София, Пловдив, Хасково и Велико Търново.  

"Това е празник, който е позволил на нашата държавност да съществува, дори и когато сме нямали държава. И сега в Европа ние сме идентифицирани с това - с нашата азбука, с нашата народност”, каза бизнесменът Слави Кашеров.

"Социалната мрежа ни дава свобода да говорим с всички българи, които не са в териториалните граници на страната. Ще се надяваме да предизвикаме истински дебат, гражданска дискусия,  може да намерите отделно страницата ни във Фейсбук и да поддържате разговора жив”, заяви журналистът Иван Капралов.

Ако идеята получи силна обществена подкрепа, идната година организаторите ще инициират подписка и се надяват тя да събере необходимите 50 000 подписа за свикване на референдум.  

Инициаторите на дискусията се надяват скоро сред най-горещите привърженици на идеята - 24 май да бъде обявен за национален празник, да има и политици.