Безпрецедентно парламентът гласува за по-малко от десет минути на първо четене, бюджета за следващата година, без дебати с опозицията. Преди гласуването в пленарната зала, БСП и ДПС изненадващо запазиха мълчание. Финансовият закон на страната подкрепиха 135 народни представители, а срещу се обявиха 44-ма.

Премиерът представи подробно мотивите на вносителите, а финансовият министър Симеон Дянков накратко обобщи, че Бюджет 2010 е запазване на финансовата стабилност, доходите и спестяванията на хората.

Бюджет 2010 е труден, най-трудния от десет години надам. Това е заради прахосничеството на тройната коалиция, каза министър Симеон Дянков.

"Поех политическа отговорност, въпреки кризата, да изведа България малко по-напред от това, което е в момента. Можеше и аз като останалите да кажа, че нямам мнозинство и докато не направим мнозинство няма да правя правителство. Сега още нямаше да има бюджет и щеше държавата да се лашка във всички посоки", каза премиерът Бойко Борисов.

Във времето за дебат думата взе единствено лидерът на ДСБ Иван Костов. В най-новата ни история опозицията за пръв път отказва участие в дебат по един от най-важните за страната ни закони, какъвто е държавният бюджет за следващата година.

От ДПС след гласуването твърдяха, че все пак били заявили изказвания и по процедура трябвало да ги поканят да излязат на трибуната. Според правителството липсата на дебат потвърждава тежкото положение, в което са заварили страната.

"Единственото което опозицията може да кажа е, че те са профукали парите и заради това вече са ни оставили в дефицит, в първия ден в който сме влезнали, а ние най-отговорно се справяме с този дефицит и огромния вот на доверие, който правителството получи е огромен успех и за нас и за цяла България", каза Симеон Дянков.

БСП в кулоарите обявиха, че папките на Борисов и Дянков били разменени. Затова Дянков днес говорел много по-малко, и то с политически оценки.

"Ние се опитахме да направим процедурно предложение да се направи направо гласуване на второ четене. Защо да се губи време, защо да се правят политики? Защо да обсъждаме това че в здравеопазването има намаление с 450 милиона лева. Затова че бюджетът за образование е намален с повече от десет процента. Те не искат да чуят различно мнение и това потвърждава, че у нас се утвърждава истински едноличен режим на управление", коментира Сергей Станишев.

Мнозинството обаче смята че с това мълчание опозицията потвърждава своето безсилие.