Темата за детското хранене е на дневен ред и се обсъжда активно. Съвсем скоро беше актуализиран и сборникът с рецепти за училищните столове и бюфети. Той напълно изключва пържените филийки, мазните закуски, калоричните сандвичи, много солените и сладки храни.
Традиционната закуска баничка с боза също ще бъде лукс за училищните лавки и бюфети. Абсолютно забранени са чипсовете, пиците и сладките безалкохолни. За сметка на това в училищните кухни влизат по-качествени, но и по-скъпи храни. Затова в някои училища купонът за храна също ще поскъпне.
"Миналата година купонът струваше 2,60 лв. Сега по новите сметки отива някъде към 3,50 лв.", предполага Иван Дяньовкси - управител на училищен стол.
Близо 40 стотинки от сумата ще се поемат от училището. Тази мярка обаче едва ли ще върне децата в столовете, смята директорът.
"По мои наблюдения те компенсират по съвсем други начини, било чрез носене от вкъщи на различни храни които харесват, било чрез закупуването им от близките магазини", коментира директорът на 119-о СОУ в София Диян Стаматов.
Често децата избират домашната кухня и отскачат до вкъщи за бърз обяд. Затова рядко посещават училищния стол. Голяма част от родителите са склонни да платят повече за по-здравословната храна.
В училища като това в Дряново няма да има поскъпване на обяда. По-високите изисквания ще се покрият от миналогодишните цени за купоните.
"Ако изискванията се затегнат още повече, ще се наложи паричките, които събираме от родителите на първокласниците да бъдат малко повече. Досега събирахме по 1 лев", обясни Цветан Йорданов – помощник директор на СОУ "Максим Райкович" в гр. Дряново.
От фирмата доставчик признават, че работят почти на загуба. Ограничените пари няма да доведат до намаляване на грамажа, уверяват пък готвачите в столовете....
Подходът в определянето на цените ще бъде индивидуален и е много трудно да обобщим дали поскъпването на купоните ще бъде масово. Важно е да напомним, че контролът в училищните кухни също ще бъде железен. Спазването на рецептите и това до колко е здравословно менюто ще следи Регионалната здравна инспекция, докато Агенцията по храните ще контролира безопасността на продуктите.
От новата учебна година се очаква да влезе в сила и чисто нова наредба, която изготви Министерството на земеделието. В нея се предвижда готвачите да ползват храни по стандарт или такива, които покриват тези рецепти. Накратко казано - без растителни мазнини, соя, оцветители и консерванти в училищните столове и бюфети.