В бюджета на министерството на културата за следващата година има 20 милиона лева по-малко. Срещу орязването на средствата скочиха музикалните и танцовите дейци у нас. Според тях предвиденото съкращение на пари ще ликвидира музикално изпълнителското изкуство. Репортаж на Мария Ванкова и оператора Валентин Василев.

От сутрин до вечер на една от сцените, на която се изявяват нашите артисти, хора строят декори. Работят извънредно, защото персоналът не достига. Получават около 500 лева месечна заплата. Сред тези хора е Васил Михайлов - театър-майстор от 1993 година.

"Настояваме пред дирекцията да не слага спектакли, които са много тежки, за да се справяме с репертоара", заяви Васил Михайлов.

В машинния отдел някога са работили 13 души. Сега са седем, спомня си Александър Захариев.

Освен технически персонал в оперните театри не са останали и гардеробиери.

Освен техническия отдел, с работата тук едва смогват и гардеробиерите. Всички костюми, поместени в не дотам приветлива стая се изработени само от шестима специалисти.

Пари за нови костюми почти няма, затова се преправят и комбинират старите.

"Ще бъде така, че ние въобще няма да можем да правим нови постановки, което е нашата продукция, след като нея няма да я има и ние няма да съществуваме", каза оперният певец Цветан Цветкова.

Попитахме министър Вежди Рашидов как ще я кара културата с още по-малко пари от догодина?

"Като нямам в джоба си повече от 5 лева, няма как да дам 6 - това е държавата".Имаме разума, малко ще поостискаме, най-важното няма да се закриват звена, няма да спрат процесите в културата, живота ще продължи - толкова има", заяви министърът.

От министерство обясниха, че готвят промени в начина на финансиране на театри и музикални институти. А докато идеите се осъществят ще има протести, категорични са дейците.

"Тук имаше едно две свободни места и като дойдоха кандидатите и като видяха каква е работата и каква е заплатата казаха "Абе вие луди ли сте" – ами явно сме луди", отбеляза Александър Захариев, завеждащ машинна служба и инспектор сцена.  

Ако се чудите, кое е това място, за което  ви разказваме - ще ви кажем такива са условията в Националната опера и балет.