Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев помоли управляващите да преосмислят позицията си относно бюджета за здравеопазване за следващата година. По думите на Тренчев бюджетът в този си вид ще предизвика тежък обществен отзвук.

Днес синдикати, съсловни и пациентски организации разговаряха с министъра на здравеопазването Божидар Нанев и председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов.

Медицинското съсловие е силно притеснено от финансовия ресурс за здравеопазване, който се предлага. Даваме си сметка, че ситуацията е страшна и сме в криза, но средствата за здравеопазване не бива да се орязват, заяви Тренчев.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов съобщи, че средствата за болнична помощ в бюджета за здравеопазване за следващата година се намаляват с 31,3 на сто, което е предпоставка за срив в системата. 829 милиона лева от бюджета на НЗОК ще бъдат пренесени във фискалния резерв, а общият буфер ще стане 1 300 000 000 лева, каза Христов.

Нашата оценка е, че в този си вид бюджетът на Здравната каса е доста рисков, да не кажем - пагубен, допълни синдикалния6т лидер. По думите му предложенията за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, които се предлагат, е по-добре да останат за по-сериозно съгласуване и дообработване.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов заяви, че бюджетът за здравеопазване за 2010 г. е изключително рестриктивен, тъй като една трета от бюджета на Здравната каса отива в така наречения излишък.

"При недостиг от 600 милиона лева в бюджета на касата има излишък от 800 милиона лева, които отиват в резерва - тези цифри са нереални", каза Райчинов. Според него този бюджет ще постави в изключително тежко състояние болниците, особено големите лечебни заведения, които ще бъдат принудени или да плащат на кадрите си, за да ги задържат, или да плащат за консумативи.