Лекарите излизат на  протест през септември, ако касата не се откаже от орязаните бюджети на болниците. Това реши на извънредно заседание Българският лекарски съюз. От съсловната организация съветват директорите на болници да съдят Здравната каса заради забавени плащания. Темата следят Мария Ванкова и Мария Савкова.

Според Лекарския съюз касата нямала право да определя едномесечен бюджет на лечебните заведения и да отказва да плаща  за допълнително извършена дейност.

"Това, което решихме - ефективно спиране на работа, като се осигури и гарантира спешната помощ, вероятно първо за един ден, после и за повече, ако е необходимо. Това този път ще стане", коментира председателят на БЛС д-р Райчинов.

Освен това от Лекарския съюз твърдят, че се бавят плащания от февруари насам. Затова призовават директорите на болници да съдят касата. Шефката на касата пък обясни, че лечебните заведения отчитали твърде много извършена дейност, което било съмнително. Само за март сумата е с 20 млн. лева повече, спрямо същия месец на миналата година.

По думите на Нешева всички трябва да се съобразяват с това колко пари има в касата. Повечето директори на болници обаче твърдят, че новите бюджети ще им стигнат само за заплати.

"Вариант Б без пари не може да има. В здравеопазването са необходими средства. Все пак, ако колегите са готови да работят без пари, това означава, че имаме вариант Б. Нека касата да ми покаже поне един такъв пример за добър мениджмънт с толкова пари", заяви д-р Михаил Зортев от болницата в Кюстендил.

Лекарите призовават здравния министър, като принципал, да даде становище дали директорите на университетските и областни болници да подпишат новите условия. И ако се прецени, че трябва да се съгласят - то тогава да се направи нова наредба, в която да се регламентира що е то листа на чакащите, кой случай е спешен и кой може да изчака.

Проф. Анна-Мария Борисова отказа коментар за проблемите в болничното здравеопазване

на този етап, тъй като е в петдневна отпуска и не е запозната напълно с позициите на засегнатите страни. Проблемите няма да свършат до два дни, ще коментирам след като се върна от отпуска, каза за bTV здравната министърка.

Каква е ситуацията с днешна дата в една от болниците, които са на прага на фалит.

Нашият репортер Мария Савкова е във вече нефункциониращата операционна зала на втората по-големина окръжна болница в България - тази в Стара Загора.

Откога тази болница не прави планови операции и обмисля ли се вариантът да спре и приемът на пациенти?

Болницата ще работи до изчерпването на парите, с които разполага. Бюджетът, който е предвиден за този месец не стига дори за заплати на персонала. Лекарите обмислят като краен вариант да изискват от пациентите да си плащат за престоя и лечението и понеже няма законова форма за това, те ще изискват плащанията да стават под формата на дарение. Екипът ни направи проверка колко би излязъл еднодневен престой в здравното заведение. За пример беше взето заболяване, което не е от най-скъпоструващите.

20-годишната Елена е безработна, но здравно осигурена. Оплаква се от продължителна, тъпа болка в корема. Диагнозите варират от възпален апандисит до възпалено дебело черво или проблеми с черния дроб. За да се разбере къде е проблемът трябва да и се направи ехография.
Лекарите стесняват диапазона. Налага се специален преглед на дебелото черво. За двете процедури пациент с оплакванията на Елена ще трябва да плати два пъти по 30 лева - за труда на доктора, сестрата и поддръжка на апаратурата.

Системата се включва веднъж дневно, заради общото добро състояние на лекуваната. При пациенти с по-силна болка, може да се включат две - три системи на ден. Така, за да не го боли, човек ще трябва да си предвиди три пъти по 10 лева и като тегли чертата в края на деня ще види, че е похарчила от 70 до 100 лева.

Ако пациентът е безработен като Елена или пенсионер, ще се налага да чака докато случаят стане спешен и постъпи за операция с приоритет. При новия бюджет, освен операциите, храната също ще стане лукс и е едно от възможните пера, от които болницата може да пести.

Явно ръководството на тази болница вече е готово с вариантите как да действа с ограничен бюджет. Какво обаче е мнението на медиците - и за ситуацията, и за днешните решения на лекарския съюз? Ще подкрепят ли призива за стачка? Отговор на тези въпроси потърсихме от шефа на болницата в стара Загора д-р Колев.

"Оттук нататък оставаме на стендбай. Парите, които ни осигурява НЗОК е под фонд Работна заплата. Парите за консумативи и лекарства вече са на привършване, кредиторите ни притискат. Остава един единствен вариант – някакъв начин на доплащане и дълга листа на чакащи.

Всички ние сме членове на БЛС, но аз мисля, че правителството и премиерът ще направи мъдър ход и ще излезем от това положение. Ако това нещо не се случи, БЛС, синдикатите ясно и категорично са заявили протестни действия в законова форма”, заяви д-р Колев.