По-тежки наказания за полицаи, извършили престъпления, планират от Министерството на правосъдието с промени в Наказателния кодекс. Повече години затвор се предвиждат и за нападение над служители на реда. Увеличава се наказанието за посегателство над полицай. В момента то е до 5 години, а става от една до 6. Тенденцията е за увеличаване на наказанията. Създават се и нови членове и алинеи, които да обхващат престъпления, които досегашния Наказателен кодекс не можеше или трудно преследваше, обобщава Асен Иванов.

Наказанието за подготовка на убийство се увеличава от "до 3 години" на "до 5". Увеличават се наказанията и за убийство по непредпазливост. Като пример за такова престъпление бяха посочени лекарските грешки. Ако има и алкохол наказанието може да стигне и до 10 години.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_4562.jpg

Увеличават се наказанията за всички престъпления срещу деца. Ако пък родител остави детето си без надзор и с това застраши неговия живот и здраве, може да лежи до три години в затвор.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_4564.jpg

Интересен е опитът да се удари незаконната дейност на заложните къщи, които както знаем всички събират и препродават крадени вещи. Обръща се особено внимание на модерните престъпления като отвличанията например. Там е и най-сериозното завишаване на наказанията - предвижда се дори доживотен затвор.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_4563.jpg

Последните години отвличанията се превърнаха в модерни престъпления и не само заможните хора започнаха да се замислят за сигурността си. Само преди две седмици беше похитен 20-годишният Румен Гунински и развръзката по този случай се чака. Наказателния кодекс предвижда едни сравнително малки наказания за извършителите - от 1 до 6 години затвор, а в тежките случаи до 10.

От правосъдното министерство предлагат наказанието да стане от 5 до 15 години. Ако е поискан откуп обаче, наказанията скачат до 30 години или дори доживотен затвор. Предвидено е обаче снизхождение към тези, които се разкаят и предадат съучастниците си.

"Мисля, че успяхме да обхванем всички форми на отвличанията и сме ги криминализирали. И знаете, че от тук нататък е въпрос на разкриване", каза Даниела Машева, зам.-правосъден министър. В Наказателния кодекс се създава и един нов член, който криминализира посредничеството при подкуп.

Тази посредническа дейност, която се извършва най-често при подкупа и която остава малко извън обсега на наказателното преследване и мисля че ще има превантивна дейност, защото не са малко случаите. Дори и с този Краси Черния, коментира Машева. Според нея модерните престъпления се нуждаят от модерни наказания.

В този дух от "до 3" на "до 10" години скачат и наказанията за злоупотреби с пари от бюджета или с европари. И още нещо, които засяга почти всеки: до 6 години затвор грозят онези, които представят неверни данни, за да получат кредит.