В следващите дни започват проверки на храните в детските градини и училищата. Екип на bTV провери възможно ли е в закуските да се слагат крайчетата на колбасите, наричани дупета и въобще с какво се хранят в детските заведения във Варна.
Общинското предприятие “Ученическо и столово хранене” осигурява храна и продукти за над 6 хиляди деца от близо 50 детски градини. Изготвя седмични менюта, в които рядко има колбаси. Фирмата постоянно се контролира от РИОКОЗ и ветеринарномедицинската служба. Макар така наречените дупета на саламите да са по-евтини, технолозите гарантират, че не снабдяват детските градини с тях.
Основно работим с меса, стремим се да даваме пуешка шунка, пушено свинско филе и в много малки количества шпеков салам или кренвирш. Те трябва да бъдат с ниско съдържание на сол, без пикантни подправки, които да дразнят стомашно-чревния тракт на децата. Милена Александрова главен технолог на „Ученическо и столово хранене"
Веднъж на десетина дни в менюто има сандвич с колбас. Мостри от всички храни се съхраняват няколко дни, за да може в случай на проблем, да се установи причината.
„Въпросните дупета не сме ги виждали, не, при нас никога не е имало такова нещо, недопустимо просто е за детското хранене”, каза Красимира Първанова, управител на кухня в детска градина.
В ЦДГ „Звездичка" пък не е обособена кухня и храната се осигурява от близкото училище. И тук не са виждали колбаси-дупета.
„Не съм забелязала в моята група, а пък и нямам информация от колежките си да са споделяли, че са давали такива колбаси. Храната се приема долу в разливочната, сестрата е тази, която я дегустира и дава оценка”, увери директорът Зорка Кръстева.
От „Ученическо и столово хранене” се надяват, че след като заработи Агенцията по храните контролът върху производителите ще стане още по-строг, а безопасността за децата - гарантирана.
