Бюджетът на МВР за 2010 г. е недостатъчен за пълния обем от функциите и задачите, които трябва да изпълняваме, но трябва да се ограничим от възможностите, предоставяни днес от държавата. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран БТА.

Вицепремиерът охарактеризира бюджета като оптимален. Той допълни, че ако МВР успее да си свърши работата и да противодейства реално на организираната престъпност и изтичането на пари на българския данъкоплатец и на европейските фондове, през втората половина на 2010 г. може да се мисли за актуализация, която да е в положителна посока.

По думите на вицепремиера на този етап няма министър, който да е доволен от бюджета си, с изключение може би на Свилен Нейков. Според Цветанов на Министерството на физическото възпитание и спорта са предоставени допълнително средства, за да могат да се осъвременят спортните бази и да се изгради модерна допинг лаборатория.

Не смятам, че ДАНС трябва да бъде закрита, защото за всичко това, което се случва днес, не носят вина оперативните работници, а тези, които са боравили с тях по вишите етажи на властта, каза Цветанов. Изтичането на информация, ако излиза от върховете на държавата, не трябва да променя концепцията за дадена служба, подчерта той.

Според него не трябва да се променя законодателството и структурата без сериозна мотивировка, защото самият сектор Сигурност, не е нещо, с което трябва да се експериментира. Той припомни, че в момента правителството подготвя национална стратегия, която до шест месеца ще бъде готова.

Относно предложение на главния прокурор за съхраняване на информацията в дигитален вид, направено вчера, Цветанов посочи, че за него е по-важно да го има необходимият контрол. Защото, според министъра, при днешното развитие на технологиите, електронният носител може да се окаже по-лесно средство за изнасяне на информация.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето