Оперната певица Александрина Пенданчанска бе гост в студиото на "Тази сутрин". А поводът за нейната покана не беше представянето на някой грандиозен концерт или спектакъл, а... на книга.

За писането и пресътворяването

За желанието си да пропише и да сподели съкровени мисли, оперната прима разказва: "Всъщност за първи път започнах да пиша 9 годишна. Спомням си, написах едно малко стихотворение точно вечерта на 30 декември в навечерието на Нова година. И от тогава не съм спряла да пиша. Винаги под някаква форма – дали ще са дневници, дали ще са дълги и предълги писма с моите приятелки, много опити за начало на разкази, някои завършени дори."

"Аз съм скептична по принцип към хората, които се опитват да носят две дини под мишница. Това, разбира се, може и да е заблуда", споделя с усмивка голямата певица.

"Но реших все пак да пробвам, когато желанието стана необходимо; когато усетих, че аз самата бях достигнала до един предел в моя живот, когато е необходимо да започна пак от начало, както и самото заглавие на книгата говори - "Da capo".

"След един дълъг и тежък период в личен план в моя живот и смъртта на майка ми, някак си трябваше да се пресътворя аз самата и моя живот. И писането беше част от това ново начало", признава Александрина Пенданчанска.

За посланията в романа

"В книгата има теми, които са важни за мен; които усещам, че са дефицитни в обществото като разговор. Теми, за които не се говори, но не защото смятам, че непременно трябва да се говори, а защото на мен този разговор ми липсва. Трябва да кажа обаче, че този роман всъщност има една много голяма претенция – и тя е да няма претенции", споделя Пенданчанска.

"Тук, на тези страници има неща, които са важни за мен: отношенията родители – деца, приятелството, възможността да оцелееш след голям срив и да излезеш от тази пропаст по-добър и по-силен. Най-вече по-добър. Защото смятам, че в нещастието и болката човек дава или най-доброто, или най-лошото от себе си. След един преживян катарзис всъщност човек е това, което е. Лошият човек става по-лош, по-озлобен след нещастието. А добрият човек успява да превъзмогне нещастието, и добротата му излиза отгоре."

"И мен ме интересуват именно тези хора, които успяват да излязат по-силни. Но не ме интересуват победителите. Всъщност често пъти победата не те променя. Тя не те прави по-добър. Тя може да те съсипе", смята певицата.

"Докато това, което може истински да те направи по-добър и по-стойностен човек, е болката и страданието. Надявам се и читателите да намерят своите важни неща вътре в романа", споделя още тя.

Певицата признава още, че самата тя се е описала едно към едно в романа, и е приятелка на главната героиня.

Произведението на Александрина Пенданчанска вече е в книжарниците, а тази вечер е неговата презентация в книжарница "Хеликон" на бул. "Патриарх Евтимий" 68 от 18:30 ч.


Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo