Деца от професионалните училища по туризъм в цялата страна се събират в Добрич на национално кулинарно състезание. Те ще се борят за призовете най-добър готвач, сладкар, барман и сервитьор.

Домакин на състезанието е Кулинарната академия в Добрич, а уменията на учениците ще оценява международно жури. Ден преди началото на състезанието, в световния ден на готвачите, се срещнахме с Роберто дал Сено, професионален готвач от Италия. За да бъдеш добър в професията, първо трябва да опознаеш различните кухни в света, смята той.

"Първото, което трябва да направи човек в тази професия, е да инвестира младостта си в нея, да инвестира може би 10 години, да пътува и да опознава различните кухни по света - има френска кухня, италианска кухня, японска кухня. И може би след 10 години да се върне вече у дома и да започне собствен бизнес и до покаже, това, което е научил", смята Роберто.

Освен в Европа Роберто е практикувал в Америка и Япония. Това, което е научил в Токио, сега прилага и в традиционната италианската кухня. На българските студенти и ученици иска да предаде посланието, че добър е онзи готвач, който не само храни стомаха, но и душата.

"Добрият готвач трябва да предава емоция чрез ястията, които приготвя. Така че един наистина добър професионалист трябва да се научи да влага и сърцето си. Това е нещото, което хората оценяват и биха купили, тъй като това не е само храна за гладните, но и е храна и за душата", категоричен е италианецът.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo