
Тринайсетото национално състезание между професионалните гимназии по туризъм събира около 100 ученици на Международния ден на готвачите, в Международната кулинарна академия в Добрич, която е домакин на проявата.
Международно жури, в което са включени водещи кулинари от България, Италия, Румъния, Испания, Мексико, ще отличи най-добрия млад готвач, сладкар, барман, сервитьор. Училищен отбор, който демонстрира най-добри професионални техники, знания и умения сред 24-те гимназии, ще получи голямата награда - професионална кухня на стойност 14 000 евро.
Отличията ще бъдат връчени на 1 ноември - Деня на народните будители, на сцената на драматичния театър като послание, че и българската кулинария трябва да бъде "събудена" и да достигне равнището, което заслужава, каза Мария Полименова - директор по маркетинг в академията.
В съпътстващата програма на състезанието, която започна вчера, италианският готвач Роберто дал Сено демонстрира тънкости в приготвянето на пай от праз и салата с гъби порчини, топли скариди и балсамов дресинг.
"Демонстрациите са нещо много важно за клиентите, които искат да усетят удоволствието от храната с всичките си сетива. Ако искате да работите на хубаво място, трябва да знаете как да доставяте удоволствие на публиката", бе сред напътствията, които отправи готвачът, натрупал опит в престижни ресторанти в Монте Карло и Токио.