В разгара на дългите празници, заедно с бума на туристи по зимните курорти, в хотелите е пълно и с инспектори от Агенцията по безопасност на храните.  

При проверките си инспекторите най-често се натъкват на продукти с изтекъл срок на годност и липса на етикети на български език.

За негодната за консумация храна собствениците на един от проверените хотели ще платят 300 лева глоба.  

Оказа се, че вместо да се изхвърля, негодната храна стои в хладилниците. А пътят до масата не е дълъг.

Описахме количествата, партидните номера, ще бъде съставен акт за констатираното несъответствие, обясни д-р Цветанка Сламчева – инспектор.

В следващата кухня, в която влязоха, всичко изглеждаше наред, но само привидно.

"Това е транспортна опаковка и не би трябвало да стои в хладилника. Би трябвало да си имате отделен съд, в който да го съхранявате", обясняват инспекторите на работниците в кухнята.  

Само за два дни в курортите в  Благоевградска област инспекторите са съставили 10 акта и са издали 5 предписания - повечето за храна с изтекъл срок на годност и липса на документи за произход.