Скандал със закуски, раздавани в пловдивско училище. Децата от училище "Симон Боливар" получавали гнили моркови като здравословна закуска. Затова ни сигнализирапа родители на четвъртокласници. Контролира ли държавата качеството на закуските и защо се допуска спекула с храната на децата ни - репортаж на колегите ни от Пловдив.
Вместо банички и дюнери, децата от училище "Симон Боливар" тази година получават здравословни закуски. Два пъти в седмицата най-малките ученици се хранят с плодове и зеленчуци. Преди дни родители остават шокирани след като децата им се върнали вкъщи с развалени моркови.
„По този начин ли децата трябва да се хранят здравословно. Миналата седмица няколко зърна грозде в много лошо състояние, после моркови, които виждате, по-добре е да му пращам закуска от вкъщи”, каза Галина Христева, родител на четвъртокласник.
„Веднъж ни даваха грозде и половината беше развалено”, сподели дете.
„Моите не бяха много вкусни, бяха развалени и като ги опитах, не ги ядох”, допълни друго.
На децата се предлагат плодове и зеленчуци по програмата „Училищен плод", която финансира Държавният фонд „Земеделие”. Фирмата, която е спечелила проекта, отрича да доставя некачествена храна.
„На сутринта рано около 5 часа започва подготовката на плодовете и зеленчуците, измиват се, подготвят се в индивидуални пакети и се раздават на децата”, коментира Виолета Димитрова, управител на фирмата-доставчик на плодове и зеленчуци.
Директорът на училището защити доставчика.
„Това, което съм видяла вчера, няма нищо общо с това. Това, което виждам, не мога да кажа откъде е дошло”, заяви Аделина Игнатова, директор на СОУ "Симон Боливар".
Родителите се надяват опитът да научим децата да се хранят здравословно да не бъде опорочен. И настояват за по-строг контрол на здравните инспектори.
