Окончателното въвеждане на трите зони за паркиране в София -"синя", "зелена" и "жълта", представено днес на пресконференция от Столичната община, ще "изтласка" паркирането от идеалния център към периферията, смятат общинарите.

Като краен резултат от новото зониране се очакват около 15 000 паркоместа. В момента броят на автомобилите, които паркират в центъра на София, е около 40 000. От общината изразиха надежда предвидената малко по-висока цена за паркиране да повлияе на този брой и той да намалее.

От май, когато новото зониране ще влезе в сила, ще се плаща по-скъпо за паркирането в "синята" зона - до 2 лева за двучасов престой на автомобила. "Зелената" зона ще струва, както досега, - 1 лев, но разрешеното време за престой се увеличава на 4 часа. Това съобщиха на пресконференцията днес от Столичнатаобщина.

Граничните улици между "синята" и "зелената" зона ще принадлежат на по-скъпата "синя" зона. След приемане на новите предложения, за просрочено време няма да се приемат SMS-и за съответния автомобил. Ще се вдигне и цената за освобождаване от
скобите, но тя тепърва ще се уточнява.

Безплатни ще бъдат местата за паркиране на всякакъв вид електромобилни превозни средства, както и за мотори и велосипеди, за които ще бъдат изградени стоянки. Така общината ще стимулира използването на по-екологичния транспорт. По този повод заместник-кметът по транспорта Любомир Христов припомни, че Столичната община изгражда повече от седем километра велоалеи в район "Младост" и приключва проектирането на велоалеите за централната градска част и кв. "Люлин".

Живеещите по постоянен адрес в платените градски зони ще могат да паркират автомобилите си в максимална близост до своя дом на преференциални цени - 120 лева годишно.

Правото за платено паркиране по постоянен адрес ще се удостоверява с винетен стикер, залепен на предното стъкло на автомобила. Новост при този вид паркиране е, че при покупката на стикера живеещите в центъра ще могат да удостоверяват местоживеенето си чрез представяне на бележка за платена комунална услуга - ток, вода или парно.