Прочутият герой от комиксите Астерикс стана на 50 години. Юбилеят беше отбелязан с пускането на пазара на поредната книжка с приключенията на храбрия боец от древна Галия.

Новата книжка се нарича "Рожденият ден на Астерикс и Обеликс. Златната книга". Почитателите на комикса я посрещат с изключителен интерес:

"Всички сме ги чели. И много ни харесват. Четенето на Астерикс за нас се е превърнало в традиция".

Историята за Астерикс и неговият добър приятел Обеликс била измислена от двама французи - художника Албер Юдерзо и писателя Рене Гозини в малък апартамент в покрайните на Париж за не повече от 15 минути. Двамата просто избрали момент от историята на Франция - нахлуването на римляните в Галия, и започнали работа. Героите им живеят в малко галско село, което римляните не могат да покорят.

Астерикс има руса коса, дълги мустаци и шлем с крила. Той и приятелят му са непобедими заради специалната отвара, която им вари магьосникът на селцето - друидът Панорамикс.

Първата поява на Астерикс е на корицата на френското списание "Пилот" през 1959 г. Оттогава той пленява въображението на малки и големи не само във Франция. Фантастичните истории за любимеца на децата са преведени на над 100 езика и са продадени в повече от 300 милиона екземпляра. По историите от комиксите са направени и много филми.

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo