Изпълнителният директор на пътната агенция Димитър Иванов е освободен от длъжността от днес, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на пресконференция в МС, след края на заседанието на кабинета.
       
"До вчера очаквахме да получим неговата оставка,  днес той вече е освободен", каза министърът.
      
Причина за решението е свързана със скоростта, с която се правят реформите в агенцията, каза министърът. Друга причина е свързана с "необходимостта от лидерска позиция -  да водим, да взимаме бързо решения,  да вървим напред по отношение не на политика, а на експертност, защото тази агенция трябва да направи предпоставките, да подготви проектите, да направи отчуждителните процедури, да направи честните и почтени търгове и всичко това в голям обем в кратък период от време", каза министърът.
        
Той съобщи, че бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2010 година за капиталови разходи е около 50 млн.лева и още 148 млн.лева, заделени в централния републикански бюджет.
    
За пътната агенция за капиталови разходи за предвидени 98 млн.лева при заявени от министерството около 500 млн.лева, каза министърът. Отделно по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие" ще се изпълняват проекти на агенцията на стойност съответно 990 млн.евро и 500 млн.лева. Зимното поддържане на пътищата е осигурено с 35 млн.лева, аварийното – с 15 млн.лева, за друго поддържане в зони с общинска инфраструктура са предвидени 3 млн.лева.

За тази година средства за зимното поддържане на пътищата са осигурени. За следващата година в пътната агенция липсват средства за превантивно поддържане на пътищата, за които ще се преговаря от декември.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето