Последните дъждове отново предизвикаха страхове в някои райони на София, където речните корита са затлачени от боклуци и са предпоставка за наводнения. Въпреки твърденията на институциите, че съоръженията са в изправност, хората продължават да се притесняват, че при проливен дъжд могат да останат без дом.

Истински апокалипсис наричат хората от софийската Толева махала наводненията през 2005 година. Липсата на канализация и надигащото се ниво на реката пред къщите им всеки път напомнят за бедствието, което ги е сполетяло.
 
"Просто близо една година спахме на земята. Нямаме покъщнина, нямаме уреди, просто...трагично. Да, имаше наводнение, но те пак отново стават, защото няма оток на реката. Вие виждате за какво става въпрос", каза Иван Пеев.

Същинският проблем идва от магистрален водопровод, собственост на Софийска вода, който се намира много ниско до дъното на коритото. В резултат на това при идването на водата се образува тапа, която запушва. Образува се бент, водата се връща обратно и наводнява.  

"Такъв беше случаят в 2005 година, когато водата се върна и ни наводни близо на 1.40 метра", обясни Марин Нанов.

Информирахме "Софийска вода" за проблема.

"В момента, най-вече благодарение на програма ИСПА, се изграждат големите колектори, които опасват града. За Толева махала поне по моя информация няма дори идейни планове, но там не е високо застрояването, така че септичните ями са решение", съобщи Иван Иванов, изпълнителен директор на "Софийска вода".

От район "Връбница" съобщиха още, че корекция на речното корито е предвидена в бюджета на общината за следващата година. На този етап от кметството поеха ангажимента да почистят проблемния участък. Сумата, която ще се отпусне е почти 28 хиляди лева.  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето