1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

Връщат едномесечното отчитане на тока до февруари

БГ Бизнес
 

Ако и този срок не бъде изпълнен, ЧЕЗ ще понесе нови глоби

Енергото в Западна България ЧЕЗ трябва да върне едномесечното отчитане на електромерите на домакинствата най-късно до 1 февруари. Това съобщи председателят на държавният енергиен регулатор Ангел Семерджиев. За да не протака монополистът повече, комисията ще следи как се изпълнява разпореждането й. Ако и този срок не бъде изпълнен, то ЧЕЗ ще понесат нови глоби, а не е изключено и да се стигне до отнемане на лиценза им.

Премахването на тримесечното отчитане беше забавено повече от година, защото ЧЕЗ обжалва разпореждането на държавата във Върховния административен съд. Делото още не е приключило, но магистратите постановиха, че докато не излязат с окончателна присъда, ЧЕЗ трябва да изпълнява указанията на регулатора.

"Ние сме установили, че са започнали изпълнението. Започнали са да назначават допълнително хора за инкасатори. Те все още не са назначени, но те предварително трябва да се обучат. Нито аз, нито вие, нито друг не може да започна ей така да отчита, започнали са и закупуване на допълнителни терминали за отчет. Всичко това е в допълнителна фаза", каза Семерджиев.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ в Плевен Блахослав Файмон обаче обяви, че не знае за срока от първи февруари. Той повтори, че заради връщането към месечния отчет, ЧЕЗ ще загубят еднократно четири милиона и по 10 милиона за всяка година с месечен отчет. Компанията ще настоява тези пасиви да влязат в цената на тока, който плащат абонатите.

"В такъв случай аз очаквам, това да се отрази на формулата в цената, но независимо от това аз не мога да знам какво ще реши регулаторът", каза Файмон.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии