За рубриката "Бай Ганьо Европеец" днес бяха показани снимки, изпратени от Полина Михайлова от Шумен.

"Снимките са направени на ул. "Константин Иречек" в Шумен. Там вече няколко месеца стоят разкопани около двадесетина дупки. Както винаги краят на лятото е най-удачният период и както винаги най-вероятно тези дупки ще зеят там и праз зимата, защото крайният срок на ремонта отдавна изтече и защото строителни работници там почти не се появяват и дупките си стоят. Огромните дупки дори зеят пред самите входове на сградите.

Похвална е идеята най-после да се подмени водопроводната система в града, но съгласете се, че да се разкопаят такива пропасти през два метра на тази тясна улица, си е просто безумие.

Да се разминат две коли е невъзможно, а да се паркира някъде или да се обърне колата, трябва да се притежават завидни шофьорски умения и доста късмет...", пише възмутената гражданка.

От отговора, който взехме е от инж. Иван Йонков,

зам. кмет на гр. Шумен по устройство на териториите, строителството и екологията, стана ясно, че въпросната улица е част от 225 улици в Шумен, по които се рехабилитира В и К мрежата. Срокът за приключване на този проект бил 2010 г. Всеки ден се следял ходът за ремонтите. На 14 септември са имали среща с трите немски фирми надзорници.

Това било вътрешно-квартална улица и това били първите ремонти там откакто тя съществува. Изрично са били предупредени фирмите да приключат преди да падне снега.

От община Шумен се похвалиха още, че използват безизходни технологии и за да се сложат тръбите, така че дори и улицата не била разкопана изцяло. Изчаквало се валежите да престанат и да се запечата. През ноември щели да приключат. Трябвало технологично да мине един месец. Минималният срок да се изчака да се слегне обратния насип е три месеца, но Общината дала разрешително фирмите да бързат и да чакат само месец-два.

На възражението на хората защо сега, а не през лятото, когато е по-удачно да се копае, отговорът е, че проектът си имал графици и всичко се правело по график. Проектът бил от 10 години.

Общината още съобщи, че щяло да се копае и през зимата.

Следващият сигнал идва от Сливен. Ето какво ни пише възмутеният зрител:

"От известно време нашата улица е асфалтирана, което би трябвало да ни зарадва, но шахтите, които отвеждат водата, бяха запушени. Оказа се, че фирмата, която е извършила асфалтирането, е сложила плочки върху шахтите. Днес 13.10.2009 година в Сливен вали. Някои граждани, на които им е омръзнало за газят в 20 см. Вода, са разбили плочките и са отпушили шахтите. От снимките ясно се вижда колко високо е нивото на асфалта и какви са ръбовете на дупката. Това създава опасност за колите и логично ще доведе до пукнатини и отваряне на нови дупки в новия асфалт. А както се вижда на снимките, една от шахтите вече започна да се запълва и остава невидима за преминаващите.

Дано някой накара фирмата изпълнител, освен да усвоява средства, да си свърши качествено работата."

Ето и отговора:

В града имало много улици без отводняващи шахти и според общината напълно нормално било водата по улиците да тече по улицата и когато се намери отводняваща шахта от съседна улица, да мине от там. А защо след ремонта шахтите са 15 см под асфалта, Сливенската община щели да проверят днес и ще ни информират.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo