Вече започна подготовката в зимните курорти за идващия сезон. Въпреки значителния спад на туристи, тази година хотелите се ремонтират усилено, а ресторантите са в очакване на гости.

Ивайло Карабельов притежава хотел в центъра на Банско от 7 години. Казва, че от тази година работи на загуба, но се надява да издържи и по време на финансовата криза.

"Трудно. Много е трудно. Човек, ако няма страничен бизнес, просто на този етап, ако разчита само на хотела, не може да издържи. До сега няма нито едно ранно записване. Миналата година по това време поне имах някакви заявки, потвърждение поне за Нова година, че ще има нещо. На този етап все още няма нищо", каза Ивайло Карабельов.

За да не затвори хотела си Ивайло съкращава част от персонала и сваля цените на пакетите с услуги.

"Най-важното да привлечем хората е цената на пакета, който предлагаме. В сравнение с миналата година около 10-15% цените ще бъдат по-ниски", обясни Ивайло.

"Определено кризата ни се отразява на начина на работа, мислим как да направим така, че да бъде по-ефективно. Всеки с нещо си мисли с какво да привлече туриста", заяви Янка Рахова, председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско.

Хотелиерите и ресторантьорите обаче продължават да твърдят, че безразборното строителство в Банско, а не финансовата криза е най-голямата причина за отлива на туристи от курортния град.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето