Бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов е сред поръчителите на убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов през март 2008 г. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Михайлов е оглавявал агенцията през 2002-2006 г. Обявен е за издирване, но се знае, че е извън България.

Още по темата от Миролюба Бенатова.

Според разследването бургаският бизнесмен Стоян Стоянов, отвлечен преди година и половина, не е между живите заради два декара и половина имот.

Стоянов имал място, което граничело с имот, държан от подставени лица на бившия шеф на агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов. Първоначално Стоян Стоянов искал да купи въпросния имот, тъй като се намирал до неговия и му давал излаз на главния път. Но му обявили твърде висока цена и се отказал да купува.

Тогава според разследването започнали ядовете, прераснали в личен конфликт.

„Първоначално е искал да закупи на всяка цена, но после се е отказал, а те са искали  един вид да се покаже кой е по-велик и кой е по-голям”, коментира Ангел Ангелов, окръжен прокурор Бургас

Така се стига до поръчката. Издирваният Станислав Михайлов работел по сделките си с арестувания като поръчител бивш съдия, а сега частен съдебен изпълнител - Галин Костов.

Разследващите твърдят, че те двамата поръчали на задържаните преди няколко месеца Стоян Колев и Нено Атанасов да организират покушението.

„Това са хората, търсили извършители на отвличането”, каза министър Цветанов.

В деня, когато изчезва, Стоянов е взет за разговор в Обзор.

„Те са искали да го убият, после са искали да го отвлекат, след разговора е дадена заявка да го убият. И след разговора в Обзор на Дюлинския проход е убит”, каза още Цветанов.

Трупът на Стоян Стоянов е открит в местност край Обзор преди седмица.

„Има свидетелски показания, които ни заведоха до мястото с трупа”, потвърди още вътрешният министър.

Бизнесменът е убит от упор в челото. А мъжът, който според МВР е натиснал спусъка, също вече не е между живите.

Въпреки че убиецът не е сред живите, от МВР са категорични, че разполагат с доказателства за връзка между поръчителите и извършителите на покушението.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето