1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Пикът на кризата у нас идва през зимата

БГ Бизнес
 

Домакинствата се презапасяват с храни, сочи статистиката

Статистиката отчита трайна тенденция на презапасяване на домакинствата с храни. Макар да не е в мащабите, каквито помним от времето на "Лукановата" зима и кризата от управлението на правителството на Жан Виденов, днес отново се проявява белегът за срив на икономиката, коментират експертите.

Мениджърите на фирми в страната в бизнес анкетите си пред Националния статистически институт също не са оптимисти.

Според тях пикът на кризата тепърва предстои и ще го усетим най-силно през януари - март догодина.

Според статистиката населението купува значително повече храна отколкото предишни години. Тенденцията е трайна, а не моментно запасяване преди зимата.

"Ако беше само в последния месец, можем да кажем че хората се готвят за зимнина, но това е тенденция от октомври ноември миналата година. Това е ранен симптом, че нещо се случва в икономиката. Ранен признак на криза в икономиката", коментира Диана Янчева, директор "Бизнес статистика", .

Статистиката отчита, че домакинствата пестят все повече за облекло, обувки, черна и бяла техника и си позволяват повече храна. Хората не смятат, че се презапасяват, но признават че пестят от всичко друго:

- Пестя преди всичко от облекло и обувки, но никога от храната.

- Там се ограничихме определено, особено бялата техника спрямо миналата, по-миналата година.

- Определено, така най-много пестя. Особено такива като мен, които имат кредит. Той ми е 102 хиляди евро заем, няма как да не спестявам.

От януари до началото на септември строителството се е свило с малко над 10%, промишелното производство почти с една пета.

Въпрос: Такива отрицателни стойности откога не сте регистрирали?

Диана Янчева: Във времето, може би, такъв спад има само от годините на хиперинфлацията 1996 г. и 1997 г. Не говоря като абсолютни числа, а като тенденция за спад с такива темпове.

В анкетите си бизнесмениджърите са песимисти. Те изтъкват две основни притеснения - затруднен достъп до кредити и оборотно финансиране и цитирам "несигурното икономическо законодателство".

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии