Във Враца започнаха Ботевите дни. Малко преди обед по стъпките на войводата и легендарната му чета потеглиха участниците в 64-национален туристически поход Козлодуй-Околчица.

Тази година 120-километровата Алея на славата във Врачанския Балкан ще изминат близо 800 четници. Записали са се хора от цялата страна. Любо е на 24, идва от Варна. Участва в похода за осми път.

„Емоциите са много големи, принципно съм отраснал с Ботев. Бях на пет годинки, когато дядо ми ме накара да науча първото стихотворение „Борба" и оттогава живо се интересувам от самата история”, сподели той.

Най-възрастният участник Ганчо Първанов е на 79 години. Идва от Перник. Не се съмнява, че ще издържи изнурителния седмичен преход. Не само, защото е стар планинар и няма планина у нас, която да не е обиколил.

„Отдавна мечтая просто да мина по пътеките на Ботев, да вида къде е било, как е било. Ботев е велик човек и трябва всички да знаят къде е бил, какво е правил”, каза мъжът.

Сред ветераните в най-масовата туристическа проява у нас е и врачанската гимназия, чийто патрон е Ботев. Нейни възпитаници се включват за 52-и път в похода.

„Това не е само поход, само туризъм, има и история в него. Ботев е минал по тоя път и ние сме горди”, заяви Ивелин Иванов, 11 клас.

Походниците ще бивакуват в палатки на открито, а селищата, през които минат, ще ги посрещат досущ като Ботеви четници - с хляб и сол. В село Баница пък ще гощават с най-вкусните български баници. Групата ще бъде придружавана и от конен отряд.