77-годишна кандидат-студентка атакува преди дни Пловдивския университет. Възрастната дама иска да учи биология, за да намери пътя към здравето и дълголетието. Това не е първото висше образование за пловдивчанката. През 1997 г. тя завършва психология в същия университет.

Докато повечето пенсионерки пият кафето си, една възрастна дама от Пловдив заляга над учебниците по биология за 9-и и 10--ти клас всеки ден. Величка Желязкова иска да даде пример на младите, че с много четене, умът се държи буден дори на старини. Затова се явила на изпит по биология.

„Мисля,че се представих. Само един месец и 20 дни съм учила. Аз с теста малко се пообърках, но накрая се справих. Може да имам и грешно, но знам, че имам истинско. Където трябваше да отбелязвам, отбелязвах”, сподели ня.

По време на изпита Величка срещнала одобрението на младите кандидат-студентки.

„Даже не съм си представяла, че някой може да се усмихне или да ме обиди, но не”, каза тя и допълни, че останалите й пожелавали успех.

Повече от 35 години Величка работи като началник на пощенски клон в Пловдив. В шкафа си пази няколко дипломи за висше образование - една по икономика и една по психология. Завършила е даже курсове по китайска медицина, а след това идва интереса и към биологията.

„ Трудна бе, не е лека. И абиотичните фактори всичките ги минах, и клетката минах. Аз много я обичам”, заяви тя.

И понеже търси ключа към дълголетието, Величка спазва здравословен начин на живот. Денят й задължително започва с упражнения.

„Стеричингът понеже всяка сутрин го правя, не мога да прекалявам. Имам си бройка - 20 броя опъване и разгъване и спирам. И след това съм на закуска”, уточнява тя.

Величка дава съвет на младите да се отърват от страховете си, за да успеят в живота.