Съобразно промените, в информационните фондове на МВР могат да се обработват лични данни без съгласието на физическото лице само при дейности, свързани със защита на националната ни сигурност. Всяко лице има право да поиска достъп до отнасящите се до него лични данни. Личните данни са защитени, а данни от полицейска регистрация на граждани могат да се използват само за предотвратяване и разкриване на престъпления, гласят още промените в закона.

Сегашните длъжности - сержант и офицер в МВР се заменят с длъжността държавен служител и се забранява в МВР да работят съпрузи и роднини, както и служителите на вътрешното министерство да извършват търговска дейност.

Главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов каза, че не е запознат с предложените изменения в закона за МВР, които започнаха да се обсъждат днес в парламента. Той посрещна генералния секретар на криминалното разузнаване на Великобритания Джон Абат. Ген. Борисов допълни, че идеите му за изменения в закона не са били одобрени. Според него, той няма да може да довърши това, което е започнал.

Главният секретар уточни, че вътрешният министър досега не му е правил забележки, не са имали полемики и е научил за нападките на Петканов от медиите. Генерал Борисов отказа да коментира думите на председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров, че МВР не си гледа работата.

Според Борисов, освобождаването под парична гаранция на Любомир Иванов и Евтим Соколов ще може да се коментира в края на седмицата след заседание на съда. Двамата бяха задържани по делото за нарколабораторията в село Дреново.

Министърът на правосъдието Антон Станков каза, че конфликти между институциите не трябва да има и не трябва да се поощряват, когато се работи срещу престъпността. Той смята, че изказването на председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров срещу МВР не помага в борбата с престъпността. Министърът се надява, правителствената комисия "Антикорупция" да дискутира заедно с президента Георги Първанов създаването на служба срещу корупцията.