В продължение на три дни над 2000 митничари от цялата страна се явиха на изпит, резултатите от който трябва да покажат какво е нивото им компетентност. За теста митничарите от Свиленград  разказват, че са се готвили като кандидат-студенти.

Повечето митничарите от Свиленград признават, че в продължение на седмица са зубрили текстове от Закони, разпоредби и наредби и взаимно са се изпитвали на работното място.

"Няколко дни прочетохме нещо, защото ние точно специално внос- износ работим и в нашата материя всичко ни е ясно, но акцизите и последващия контрол, работят по друг закон там", заяви старши инспекторът на митница Свиленград Кирил Георгиев.

Оказа се, че не всички митничари са толкова сигурни в себе си. Някои са разчитали на царски пищови. Двама от преписвачите са от Свиленград, трима от Кърджали и един от Пловдив. Работите им са анулирани, а поправителен не се предвижда.

"Най-малко половината от въпросите са били свързани с конкретната му работа, така че е недопустимо, един човек, който заема определена длъжност в даден отдел, да не отговори поне на тези въпроси и по този начин да премине теста", съобщи началникът на митница Свиленград Филип Александров.

От Агенция "Митници" са категорични, че никой няма да бъде уволнен заради слаба оценка на изпита, но бъдещето на всеки митничар зависи и от неговите знания.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето