Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места мокри, а по високите и усойни места има заснежени и частично заледени пътни участъци, които се почистват и опесъчават.

Опасност от поледици в сутрешните часове има по мостовете и виадуктите. Заледени са участъците София-Самоков и Варна-Златни пясъци. Пътната настилка на автомагистралите „Тракия”, „Хемус” и „Марица” е суха.

В тунел „Витиня” на автомагистрала „Хемус” няма осветление в средата на дясната тръба в посока Ботевград. Участъкът е сигнализиран. Поради мъгла е намалена видимостта до 150 м в районите на Ихтиман и Вакарел. Затворени са проходите Твърдица-Елена, Етрополе-Златица и Върбишки, а Дюлински проход е затворен за товарни автомобили.

Всички моторни превозни средства да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Вратник, Троян-Кърнаре, по пътя Батак-Доспат и Велинград-Сърница. Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през прохода Шипка, Вратник и Петрохан и над 20 тона през Айтоски проход. Забранено е движението на товарни автомобили по пътя Смоличано-Пелатиково.

Девет души са пострадали при катастрофи през последното денонощие. В страната са станали девет пътни произшествия. При регистрираните 65 леки и две тежки катастрофи в София са ранени двама.